• Buffalowormen

  • Meelwormen

  • Meelwormen

  • Buffalokevers

  • Rozenkevers

  • Black soldierfly larven

  • Black soldierfly larven

  • Vlieg black soldier fly

Copyright 2020 - zoveelmeer

Zelfreinigende meelwormbakken

 

Regelmatig probeer ik een van mijn productieprocessen te verbeteren. Daarbij kijk ik vaak naar datgene wat mij het meeste tijd kost of wat ik het vervelendste werk vind. Deze keer stond het zeven van de meelwormenbakken in beide rubrieken bovenaan. Met een goede kweek moet je de uitwerpselen van de meelwormen minimaal om de dag uitzeven, anders gaat het broeien en wordt de temperatuur veel te hoog. Het gevolg van niet vaak genoeg zeven is veel dode meelwormen. Dit zeven is niet alleen veel werk, het is ook nog eens een vies klusje. Niet dat meelwormenuitwerpselen zo vies zijn, in tegendeel. Meelwormenmest bestaat uit hele fijne, droge korreltjes die op schelpenzand lijken. De korreltjes zijn alleen zo licht, dat het zeven veel stof veroorzaakt.

Eerder had ik al enkele speciale zeefbakken gemaakt. Dat zijn meelwormenbakken waar de bodem is uitgezaagd en daarna voorzien is van een laag fijn gaas. Ik zette zo'n zeefbak dan in een gewone dichte bak en daarmee was de ruimte tussen de zeef en de uitgezeefde uitwerpselen bijna helemaal afgesloten waardoor er weinig stof vrij kwam. Toch bleef het een vies en vervelend werkje wat regelmatig herhaald moest worden. Tijd dus om deze klus aan te pakken.

Bij metaalwinkel.nl heb ik een paar stukken gaas gekocht in verschillende maten en ik ben gaan experimenteren. Dit gaas is erg duur en daarom ben ik begonnen met kleine stukjes. Uiteindelijk bleek benzinegaas van 0.47 mm mazen het best te werken. Van die maat heb ik dan ook een groter stuk gekocht. Dan moest ik nog een goede manier vinden om het gaas onderin de bakken vast te maken. Met de zeefbakken die ik eerder had gemaakt, deed ik dit met kit. Het nadeel van kit is alleen dat de meelwormen er doorheen kunnen vreten. Omdat de meelwormen continu in deze bakken zitten, moest ik dus een andere oplossing bedenken.

Ik heb daarom besloten van twee bakken, één nieuwe bak te maken. Bij beide bakken verwijderde ik de bodem en één van de twee bakken zaagde ik daarna in de lengterichting door. De onderkant van de doorgezaagde bak gebruikte ik om het gaas tegen de bak te klemmen en dat schroefde ik met RVS boutjes en moertjes vast. Op dit moment heb ik ongeveer 10 bakken waarbij de uitwerpselen automatisch door de beweging van de meelwormen, gezeefd worden. Het werkt nog niet 100% maar het is wel een hele vooruitgang Er ligt wel een laagje uitwerpselen op de bodem van de bakken maar deze is zo klein dat het geen kwaad kan. Alleen de bewegingen van de meelwormen zijn niet genoeg om alles helemaal automatisch te zeven. Toch zal ik daar ook nog wel een keer iets op vinden.

Ten slotte nog een paar foto's

 Doorgezaagde bakken.

 

met boutjes en moertjes is het gaas vastgeklemd

De bak is klaar voor gebruik

 

f t g m