Copyright 2020 - zoveelmeer

Meelwormentrilzeef

De afgelopen tijd kost het uitzeven van de meelwormen voor de verkoop erg veel tijd. Soms heb ik meer dan tien kilo in de week en dan ben ik uren achter elkaar aan het zeven. Ik heb daarvoor eerder al zeefbakken gemaakt waarvan ik de bodem voorzien heb van fijn gaas van verschillende maaswijdten. Op die manier kan ik verschillende bakken in elkaar stapelen en in één keer van grof naar fijn zeven. De bak met het grofste gaas, houdt de poppen tegen. De volgende bak vangt de grote meelwormen op, die voor de verkoop zijn. De derde bak houdt de zemelen en de kleine meelwormen tegen en laat alleen de poep door. Zo heb ik alles in één keer netjes gescheiden. Dit werkt prima alleen kost het me elke week wel een halve zaterdag aan werk. Tijd voor een betere oplossing.

Op YouTube heb ik filmpjes gezien van grote sorteermachines bij meelwormenkwekerijen, waarmee je kilo's per minuut kunt uitzeven. Dat is voor tien kilo in de week wel erg overdreven. Daarnaast heb ik een filmpje gezien van iemand die een schudzeef voor goudzoekers gebruikte als een meelwormensorteermachine. Hij gebruikte daarvoor, net als ik, bakken met gaas van verschillende maaswijdten. Zo'n schudzeef voor goudzoekers is hier niet te koop. In Amerika zijn ze wel te vinden en zijn ze ook nog redelijk betaalbaar. Dit zou dus een oplossing voor mij kunnen zijn. Het probleem is alleen dat ze die dingen niet naar Nederland willen verschepen. Alle tril- of schudzeven die ik hier wel kan krijgen zijn veel te groot of veel te duur. De enige optie was dan ook om zelf iets te bouwen.

Als ik een nieuw concept bedenk voor de insectenkwekerij moet het, waar mogelijk, een zo simpel mogelijke oplossing zijn. Het moet gemaakt zijn van onderdelen die gemakkelijk te verkrijgen zijn en het moet eenvoudig na te bouwen zijn voor het geval ik op wil schalen. Nu wist ik toevallig dat veel mensen een trilapparaat hebben gekocht om thuis te fitnessen of om af te vallen zonder dat dit veel energie kost. Ook wist ik dat veel mensen die dingen weer wegdoen omdat ze erachter komen dat je niet afvalt als je alleen op zo'n ding gaat staan. Je moet er namelijk allemaal inspannende oefeningen mee doen. Ze moesten dus gemakkelijk via Marktplaats te koop zijn. Het was wel een gok maar met een beetje knutselwerk zag ik het wel gebeuren dat ik zo'n ding om zou bouwen tot een trilzeef voor mijn meelwormen.

Het vinden van een trilapparaat was inderdaad geen enkel probleem en voor ik het wist had ik zo'n ding in de schuur staan. Ik moest alleen wat kleine aanpassingen doen om het apparaat om te bouwen tot een trilzeef. De zeef moest op mijn werkbank staan, anders zou ik steeds moeten bukken om de bakken erop te zetten. De lange steun voor de bediening van het toestel moest ik daarom inkorten. Daarnaast moest ik de trilplaat ontdoen van een dikke laag rubber en moest ik een klemsysteem voor de zeefbakken bedenken. Het kostte me een paar uur om dit allemaal uit te voeren en nu prijkt er een heuse meelwormentrilzeef op mijn werkbank. Het ding trilt iets sneller dan nodig maar het doet precies wat het moet doen: binnen een paar minuten een volle bak meelwormen zeven. Hiermee denk ik een tijdswinst te hebben gerealiseerd van enkele uren per week. Niet slecht!

Misschien dat ik in de komende dagen nog ga testen of ik de snelheid van het draaien van de motor wat kan verlagen en of ik het gewicht van de slinger wat kan vergroten, waardoor het meer een schudzeef dan een trilzeef wordt. Ik verwacht dat dat nog iets beter werkt omdat de meelwormen dan meer rust hebben.

 

eerst de boel slopen anders past hij niet op de werkbank

de trilplaat verwijderd om het rubber te verwijderen en het klemsysteem voor de bakken te maken

en testen maar... sieht gut aus!

het eindresultaat 

interessant filmpje op YouTube over een schudzeef voor het scheiden van meelwormen

f t g m