Copyright 2020 - zoveelmeer

Inschrijving KvK

In de kop van het menu blogs staat nog steeds te lezen "Zoveelmeer is en blijft voorlopig een hobbymatige insectenkwekerij". Toch is deze tekst sinds vandaag een stuk minder overtuigend geworden, vandaag is Zoveelmeer namelijk ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Nadat vorige week de bedrijfsruimte gereld was, was de volgende logische stap om een eigen bedrijf te beginnen. Met de huur van de bedrijfsruimte ben ik namelijk best wat geld kwijt en het kost ook nog eens heel wat geld om alles op te bouwen. Als bedrijf zijnde, kun je in elk geval de btw terugkrijgen en gaan alle kosten van het bedrijfsresultaat af. Gezien we in dit jaar nog maar twee maanden te gaan hebben, kan het niet anders of ik zal dit jaar afsluiten met een fors negatief bedrijfsresultaat en daarom zal de belastingdienst dit jaar flink meebetalen aan de opbouw van mijn bedrijf.

Winst maken is sowieso nog ver uit zicht. De eerste twee of drie maanden zal ik nodig hebben om een geïsoleerde ruimte te bouwen waar de meelwormen komen. Dan zal ik nog karretjes met bakken moeten maken waar ik ze in laat opgroeien en als dat allemaal klaar is, moet ik ook nog eens een maand of drie geduld hebben want zo lang duurt de hele cyclus van het kweken van meelwormen. Ik verwacht dan ook pas in maart de eerste levering meelwormen kaar te hebben.

Bij de inschrijving bij de KvK had ik een kleine tegenvaller. Ik had de overtuiging dat over diervoeding altijd maar 6% btw geheven hoefde te worden. Samen met de medewerker van de Kamer van Koophandel heb ik moeten vaststellen dat dat alleen in bepaalde gevallen zo is. Als we naar mijn geval kijken, komt het erop neer dat ik echt 21% btw moet gaan vragen en dat maakt het maken van winst wel een heel stuk lastiger. Aan de andere kant maakt dit de drijfveer om ooit meelwormen voor humane consumptie te gaan kweken wel groter. In dat geval mag ik namelijk wel gewoon 6% btw berekenen.

 

f t g m