Copyright 2020 - zoveelmeer

Bouwafval verzamelen

Ongeveer 30 jaar geleden heb een baan gehad bij een bedrijf wat bouwafval recyclede. Containers met bouwafval werden daar op een lopende band geleegd en het was mijn taak om de recyclebare materialen eruit te halen. Ik heb in die tijd heel wat mooi materiaal over de lopende band zien komen, en dat terwijl alle echt interessante dingen er al uitgevist waren door de man op de shovel. Die gooide het afval op de band en was er dus altijd als eerste bij. Ik weet daarom als geen ander welke waardevolle spullen je kunt aantreffen in een bouwcontainer. Vroeger keek ik dan ook altijd even in elke container die ik zag staan. Sinds kort heb ik die oude gewoonte weer opgepakt.

Bij de opbouw van "de zaak", zoals we thuis de nieuwe locatie op de Oude Barneveldseweg noemen, heb ik veel materialen nodig en daarvoor heb ik weinig geld beschikbaar. Het kwam dan ook heel goed uit dat ik kortgeleden een leuk kastje tegenkwam in een bouwcontainer. Na die vondst was ik erg gespitst op deze containers want dit was een leuke vangst. Ineens leek het wel of heel Amersfoort aan het verbouwen was. In de rit van mijn werk naar huis, zag ik ineens overal containers staan. Vaak stopte ik dan even en ging een kijkje nemen of er iets interessants in zat. En dat heeft me geen windeieren gelegd.

Bijna dagelijks haalde ik een lading hout, spaanplaat en andere nuttige zaken uit een container. Vaak bleken de materialen die ik vond, naadloos aan te sluiten bij de planning die ik had met bouwen. Alsof het voorbestemd was. Zo vond ik houten regeltjes toen ik bezig was met het skelet van mijn meelwormenhok, vond ik zeil toen ik de vloer ging isoleren en vond ik mooie dikke schroten toen ik met de wanden van het hok dicht wilde maken. Ik kan me zelfs herinneren dat ik isolatiemateriaal voor de muren nodig had en dacht dat het wel heel toevallig zou zijn als ik dat tegen zou komen. Grappig genoeg reed ik de volgende dag zomaar langs twee huizen waar ze het dak aan het verhogen waren. Daar vond ik precies de isolatieplaten die ik nodig had. Het mooiste van alles was, dat wat ik overdag vond, ik vaak dezelfde avond nog weg kon timmeren.

Intussen is de zomertijd ingegaan en is het donker tegen de tijd dat ik bij de containers aankom. Bovendien kreeg ik er zoveel zin in dat ik meer meegenomen heb, dan ik kan gebruiken. Voorlopig staat het verzamelen van afval dan ook op een laag pitje.

f t g m