Copyright 2020 - zoveelmeer

Meelwormenhok zo goed als klaar

Na een dikke maand is het dan zover: het meelwormenhok is zo goed als klaar en de eerste wormen kunnen erin. Het heeft wel wat tijd, geld en moeite gekost maar dat was het zeker waard. Zoals ik in de vorige blog vertelde, bestaat het grootste deel van het hok uit hergebruikte bouwmaterialen. Zo heb ik het meeste hout uit bouwcontainers kunnen halen, heb ik voor de vloer en wandisolatie bijna alleen maar afval gebruikt en komt het grootste deel van de overige spullen van Marktplaats. Ook heb ik veel ijzerwaren en andere rommel gebruikt die al jaren en jaren, thuis in mijn schuur stonden. Ondanks het beperkte budget verloopt de bouw van de nieuwe bedrijfsruimte dan ook vlotter dan ik gedacht had en kan ik alles beter en mooier inrichten dan ik verwacht had.

De basis van het hok is een zoldertje wat ik eerst gemaakt had. Dat zoldertje is het enige wat ik in de muur vastgeschroefd heb want dat kan blijven zitten als ik ooit deze bedrijfsruimte ga verlaten. Omdat de achterwand van de garage een halfsteens muurtje was met grote ventilatiegaten, heb ik daar als eerste een muurtje van ITONG-blokken voor gebouwd. Dat isoleert lekker en in de zomer kan ik daar een gat in maken en de warme lucht naar buiten blazen. Verder bestaat het hok uit een houten skelet met isolatie ertussen en is het afgetimmerd met hout. Op de vloer heb ik bovenop de isolatie infrarood vloerverwarming gelegd en daarover heb ik laminaat gelegd. Via een thermostaat wordt het hele hok op temperatuur gehouden.

Twee grote spiegeldeuren van de linnenkast die met de garage meekwamen, heb ik ingezet als ingang. Helaas duurde het niet lang totdat één van de spiegels sneuvelde bij het plaatsen van een handvat. Best jammer want ik vond de dubbele spiegeldeuren erg mooi. Aan de andere kant is het me regelmatig gebeurt dat ik me rot schrok omdat ik tijdens het werk ineens mezelf in de spiegel zag. Als laatste heb ik een meelwormenkarretje gemaakt en het is dan ook tijd om de eerste meelwormen in te kopen om de kweek op te starten. Met een beetje geluk heb ik dan eind februari of begin maart de eerste lichting meelwormen uit eigen kweek.

Dan nog wat foto's

Achter de cellenbetonmuur en voor het geraamte voor de ingang van het hok

Eerst plasticfolie voor het isoleren

Infrarood vloerverwarming en laminaat

Het moet eerst altijd een zooitje worden, voor het mooi kan worden

Dan nog even wat meelwormenkarretjes bouwen

 

Nog een poster van Zoveelmeer erop en plastic flappen voor de deur en het feest kan beginnen

 

f t g m