Copyright 2020 - zoveelmeer

Klimaatbeheersing in het meelwormenhok

Als je meelwormen kweekt, zijn de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid van groot belang. Iedereen op YouTube is het er wel zo'n beetje mee eens dat meelwormen het best groeien rond de 25 graden. Niemand lijkt alleen precies te weten wat de ideale luchtvochtigheid is. De meeste beweringen zijn dat dit tussen de 50 en de 70% is. De ervaring die ik heb opgedaan met de zelfgemaakte klimaatkastjes die ik voor de meelwormenkweek gebruik, zegt alleen heel iets anders.

Daar merkte ik dat een luchtvochtigheid van boven de 50% ervoor zorgde dat zich condens af ging zetten op de plekken waar het het koudst werd. Daardoor begonnen de houten wanden van de deurtjes te schimmelen en ik heb een paar keer met een gasbrander de boel droog en schoon moeten branden. Verder stond de verwarming van de kastjes met de hoge vochtigheid bijna continu aan, terwijl die van de droge kastjes elke paar minuten maar even aan ging. Ten slotte heb ik nooit een probleem gezien met de meelwormen in de kastjes met een lage luchtvochtigheid, die soms wel onder de 30% uitkwam. Mijn conclusie is dan ook dat meelwormen het beste bij een zo laag mogelijke luchtvochtigheid kunnen zitten.

Intussen lopen de meeltorren al een paar weken rond en staan de eerste bakken met eitjes al te wachten op uitkomen. Het wordt dus tijd om op te gaan letten hoe het met het klimaat in het meelwormenhok gesteld is. Omdat ik het lastig vond om elke keer het hok in te moeten om dat te kunnen controleren, heb ik op Marktplaats een draadloos weerstation gekocht. Normaal gesproken hang je de ontvanger van dat station buiten, zodat je de buitentemperatuur af kunt lezen. Ik heb het net een beetje anders gedaan. Ik heb de sensor voor buiten in het meelwormenhok gehangen. Daarmee kan ik in mijn werkruimte precies aflezen wat de temperatuur en luchtvochtigheid in het hok doen.

Deze temperatuur kan ik vrij nauwkeurig instellen met behulp van de vloerverwarming en een simpele STC-1000 temperatuurcontroller van e-Bay. Dit type thermostaat kan zowel een circuit voor verwarmen aansturen als een circuit voor koelen. Met de temperatuurregeling zit het dus wel goed. Lastiger is het met de luchtvochtigheid. De ruimte voor de meelwormen is zo groot en de meelwormen geven zoveel vocht af, dat ventileren niet meer genoeg helpt om het vochtpercentage onder controle te houden. De afgelopen dagen ruikt het wat zompig als ik het hok binnenloop de reden werd me al snel duidelijk toen ik naar de getallen op het weerstation keek: de luchtvochtigheid kwam boven de 70% uit.

Gisteren heb ik daarom een luchtontvochtiger gekocht. Zo'n ding werkt vergelijkbaar met een koelkast. Met een compressie en verdamping wordt een koude en een warme zone in het apparaat gemaakt. De vochtige lucht wordt door de koude zone geblazen, waardoor het vocht condenseert. Daarna wordt deze drogere, koude lucht weer verwarmd door de warme zone van het apparaat. In de winter is de ontvochtiger ook nog eens een hele zuinige elektrische kachel. Alle restwarmte blijft namelijk in het hok en het kost minder energie om te verwarmen door middel van compressie dan via de ouderwetse gloeispiralen. In de zomer zal de warmteontwikkeling zich waarschijnlijk tegen mij keren maar ach, komt tijd, komt raad.

 

Mijn nieuwe aanwinsten: een weerstation en een luchtontvochtiger

f t g m