Copyright 2020 - zoveelmeer

Online boekhoudpakket

Als je een eigen bedrijf begint, is het onvermijdelijk om in aanraking te komen met de belastingdienst. Niemand vult met plezier de aangifte voor de belasting in en daar ben ik geen uitzondering op. Meestal stel ik dat dan ook tot het laatste moment uit en ik heb bij een vorig bedrijf zelfs al een keer een boete gekregen toen ik mijn omzetbelasting te laat had opgegeven. Nu heb ik een manier gevonden om het doen van de aangifte een stuk gemakkelijker te maken. Zoveel makkelijker dat ik het bijna leuk ga vinden om maar in de termen van de belastingdienst te spreken. Deze oplossing is een online boekhoudpakket.

Ik verwachtte dat ik de boekhouding van mijn insectenhandel op de achterkant van een sigarenkistje zou kunnen doen. Hoe ingewikkeld zou het kunnen zijn, dacht ik. Ik heb inkoop van materialen, kosten voor de huur en wat autokosten. Daarnaast heb ik nog de verkoop van twee of drie vaste producten en dat is alles. De hele boekhouding zou ik in een gratis te downloaden Exceldocument van Elma de Bruin kunnen doen en misschien, heel misschien, zou ik eens per jaar naar een boekhouder gaan om de boel te controleren. In de praktijk viel dat allemaal erg tegen en ik heb verschillende avonden gezeten om de eerste btw-aangifte in Excel helemaal kloppend te krijgen.

Aangezien ik overdag gewoon een baan heb, is het niet fijn om verschillende avonden bezig te zijn met boekhouden en ik ben dan ook opzoek gegaan naar een boekhoudpakket. Belangrijk daarbij was dat het online was, zodat ik er overal bij zou kunnen. Bij mijn zoektocht kwam ik op een vergelijkingssite voor boekhoudpakketten verschillende pakketten tegen en qua prijs en qua gebruikersgemak sprong Acumulus er duidelijk uit. Nu is zo'n vergelijkingssite natuurlijk nooit helemaal objectief en niemand weet of, en zo ja hoeveel de leverancier van Acumulus betaalt om er als beste uit te komen. Ik was nog niet overtuigd.

Een collega die veel verschillende webshops runt, vertelde mij dat hij erg tevreden was over het pakket. Met name over de koppelingen met de webshops en het gebruikersgemak was hij erg te spreken. Nu heb ik geen koppelingen met webshops maar je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ik besloot dan ook om het te gaan proberen met een testversie. Ik wist niets van boekhouden dus dat werd spannend. Die spanning bleek achteraf geheel onterecht want ze maken meer dan waar wat ze zeggen als ze stellen dat het pakket niet op de boekhouder is gericht maar op de ondernemer. Het meeste was me gelijk duidelijk en ik werd niet lastiggevallen met boekhoudkundig jargon.

De tweede avond liep ik al tegen het maximale aantal invoeringen van 50 aan. Dat was jammer want ik was bijna zover dat ik de btw-aangifte van het laatste kwartaal van vorig jaar kon controleren. Toch was ik zo overtuigd van de toegevoegde waarde van het pakket, dat ik de proefversie heb omgezet in een echte versie. Intussen heb ik alle bonnetjes erin zitten en heb ik de btw-aangifte die ik vanuit Excel had gemaakt, gecontroleerd. Die klopte op de cent nauwkeurig en dat spreekt weer in het voordeel van het gratis Excel werkblad. Hier stond die btw-aangifte tot mijn grote verrassing letterlijk met één druk op een knop voor mijn neus en dat lukt in je Excel echt niet. Hetzelfde geldt voor de jaarrekening voor de inkomstenbelasting. Nou ja, bijna dan. Daar moet ik namelijk een paar knoppen extra voor indrukken.

Het enige wat me aan het pakket stoort, is dat ik de bonnetjes niet kan scannen en toevoegen bij de boekingen. Het is niet dat het pakket dat niet kan maar de maximale opslag is 100 MB voor de hele boekhouding en dat is echt veel te weinig als je verschillende jaren met zo'n pakket wilt doen. Nu moet ik daar een andere oplossing voor bedenken en dat vind ik erg jammer.

f t g m