Copyright 2020 - zoveelmeer

Ze zijn er weer: black soldier fly's

De larven van de black soldier fly zijn een tijd niet leverbaar geweest. Ik kocht eerder de eitjes in, in China. Deze eitjes waren niet erg duur maar door de grote hoeveelheid die ik minimaal moest afnemen, was het onmogelijk om het winstgevend te krijgen. De eitjes kun je namelijk niet bewaren en je moet ze allemaal binnen enkele dagen uit laten komen. Ik moest altijd minimaal het aantal eitjes afnemen wat je nodig hebt om 200 kg wormen te kweken. En dat ook nog eens om de week. Aangezien ik mijn kweekruimte in een garage van 3x6 meter heb, is dat zo goed als onhaalbaar. En die hoeveelheid eitjes was de Chinezen nog niet genoeg. Binnen een paar maanden zou ik moeten opschalen naar een levering van vijf keer zoveel eitjes. Dat is complete waanzin voor mijn bedrijf en na veel zeuren kreeg ik de deal dat ik in één keer alle eitjes voor een jaar mocht inkopen, waarna zij ze steeds in "kleine" hoeveelheden zouden versturen met daarbij nog eens rond de 150 dollar verzendkosten per zending.

De zoektocht naar een andere leverancier van eitjes was nog niet eenvoudig. Ik heb veel mensen gesproken, veel bedrijven gebeld en overal mijn visitekaartje achtergelaten voor het geval ze iets mochten horen. Er bleven twee adressen over die serieus waren: een klant in Suriname die bezig is met het opzetten van een insectenfarm en Wadudu Insectencentrum, een bedrijf in Beilen wat de black soldier fly's zelf kweekt. Wadudu kwam ik per ongeluk tegen toen een collega-kweker mij erop attendeerde dat zij eitjes voor meelwormen zouden gaan inkopen omdat je dan de stappen van het laten verpoppen en het houden van de torren kon overslaan. Dat zag ik ook wel zitten en vandaar dat ik contact met ze opgenomen heb en binnen een week zat ik daar om de tafel.

Ik vond het gesprek wat we hadden erg interessant en Wadudu kwam op mij over als een professionele organisatie met veel innovatieve ideeën. Zeker een bedrijf waar ik zaken mee zou willen doen. De eitjes van de meelwormen moeten nog even op zich laten wachten want ze zijn nog druk met het verbeteren van het productieproces. De eitjes van de black soldier fly's waren wel direct leverbaar. De prijs ligt wel een stuk hoger dan die in China en dat kan ook bijna niet anders. Toch is dat niet zo erg want omdat ik nu niet zoveel in een keer hoef af te nemen, zie ik deze keer wel kans om het winstgevend te krijgen. Op dit moment is de eerste lichting larven klaar voor de verkoop. De opbrengst is nog wat magertjes maar de potentie is er zeker. Ze zijn er dus weer: de BSF-larven ofwel calciumwormen.

 

f t g m