Copyright 2020 - zoveelmeer

Eigen kweek Black soldier fly's

Na het mislukte avontuur met de BSF-eitjes in China, loopt het ook niet helemaal op rolletjes met de eitjes uit Nederland. Bij Wadudu zijn problemen met leveren van de eitjes en ik moet daardoor al langere tijd mijn klanten teleurstellen. Het leek allemaal de goede kant op te gaan en hoewel ik er zeker van ben dat ze bij Wadudu er alles aan doen om mij de eitjes te kunnen leveren, vond ik het nu tijd om zelf te gaan experimenteren.

Eigenlijk zag ik het helemaal niet zitten om vliegen te kweken want in tegenstelling tot de meeste andere insecten, vind ik vliegen vies. Ook had ik het idee dat ze heel lastig in Nederland te kweken zijn. Ten eerste zijn het tropische vliegen dus houden ze van warmte. Ik heb gemerkt dat ze onder de 25 graden praktisch stil blijven zitten. Maar zelfs al houd je ze boven die temperatuur, dan zijn de ervaringen van de meeste mensen die het proberen, dat ze wel eitjes leggen maar dat die nooit uitkomen. Ze hebben fel daglicht nodig om te willen paren en het is binnen, bijna niet mogelijk om dat voor elkaar te krijgen.

Toch de man waar ik altijd mijn meelwormen inkoop als ik zelf tekort kom, mij te overtuigen om het toch te proberen. Als het mis zou gaan zou het een keer 100 euro voor een vliegenhokje kosten. Dat was natuurlijk zo en ik besloot het te proberen. Ik heb daarom eerst zo'n beetje alle artikelen gelezen over de kweek van black soldier fly's die ik kon vinden en niet alleen in het Engels maar ook in het Duits en zelfs in het Spaans. Helaas spreek ik geen Javaans of Soedanees want er zijn hele uitgebreide studies gedaan in Indonesië met zeer goede resultaten. Toch kon ik uit de plaatjes en de filmpjes genoeg informatie halen om te bedenken hoe ik het zelf zou gaan doen.

Het belangrijkste van de kweek is licht, veel licht! Ik heb onderzoeken gelezen van kwekers die kwikdamplampen van 500 watt gebruiken. In Nederland is dat niet haalbaar want dan zijn de kosten van de elektriciteit hoger dan de opbrengt van de vliegen. Ik heb daarom gekozen voor LED verlichting. Ook moet je goed rekening houden met de kleur van het licht. De vliegen schijnen erg weinig te zien bij gewoon lamplicht. Ze blijven dan rustig op hun plek zitten. Ze zien groen licht en UV-licht wel erg goed en vandaar dat ik een aantal zeer felle kweeklampen heb aangeschaft die veel van dat licht uitstralen.

Het duurde niet lang voor ik de vliegen zag paren. Je herkent dat aan het feit dat een paartje in tegengestelde richting van elkaar zitten en met de achterlijven aan elkaar vast zitten. Het begin is er. De eerste generatie vliegen in een hokje van 60 x 40 cm en 185 hoog, gaf mij ongeveer 10 kg volwassen larven. Dit is een nog wat magere opbrengst voor de duizenden en duizenden vliegen die in deze ruimte rondvlogen maar begin is er. Nu moet ik alleen nog experimenteren met de juiste temperatuur, de juiste voeding in de legbakjes, de juiste lichtbronnen en nog meer van dat soort dingen. Nu is de opbrengst al bijna goed voor de grootte van de kooi en dat kan alleen maar beter worden.

 

 

 

 

 

 

f t g m